25. juli 2022 - kl. 08:00

Vores urolige klode

Ved geofysiker Bo Holm Jacobsen, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet

Tirsdag den 1. november, kl. 19-21
På Sandbjerg Gods, Sandbjergvej 102, 6400 Sønderborg


OBS: Vi er rigtig glade for at have gæster. Derfor trækker vi til hvert af efterårets foredrag lod om en "Tænkepause" fra Sandbjergs søsterselskab Aarhus Universitetsforlag plus en flaske rødvin og et signeret eksemplar af bogen "Under samme måne" af Karsten Skov.

Trods vor magt over naturen udgør jordskælv og tsunamier stadig voldsomme og uforudsigelige trusler mod liv, ejendom og infrastruktur. Men jordskælv holder også Jordens overflade ung, frugtbar og oven vande og afslører detaljer om Jordens dybe indre.

Det er klodens urolighed som holder Jordens overflade beboelig og smuk for væsener som os.

Men i en verden hvor mennesket i stigende grad er herre over sine eksistensvilkår, står jordskælv og tsunamier tilbage som nogle særligt voldsomme og uforudsigelige trusler som vi gerne vil forstå for bedre at kunne beskytte liv, ejendom og infrastruktur.

Du vil få at se hvordan høj-præcise GPS-målinger og radarsatellitmålinger kombineres med klassiske geologiske undersøgelser og nu giver bedre mulighed for at forudsige risikoen for jordskælv.

Computerberegning af jordskælvsbølger kombineres med modeller af bygninger for at forbedre sikkerheden indendørs. Og computernetværk sammenkobler seismometre til hurtig varsling af borgere når jordskælvet faktisk går i gang og en eventuel tsunami er på vej. På denne måde er konsekvenserne ved jordrystelser stærkt reduceret i de egne hvor der er råd til at bygge rigtigt. Tsunamier er derimod stadig svære at værne sig imod.

En positiv sideeffekt af jordskælvsbølger er at de også spiller den centrale rolle i forskernes forståelse af Jordens indre: et globalt net af tusinder af seismometre danner samlet set det indadrettede ”Hubble-teleskop” som giver meget detaljerede billeder af Jordens indre struktur, og det giver os indsigt i den ”motor” som former oceaner, bjergkæder og vulkaner.

Under foredraget får du lejlighed til at lytte til jordskælv og forske lidt med ørerne: kan man høre om Jorden er smeltet indeni?

Der er mulighed for tilkøb af:

  • Lille vin + kildevand + snackboks: 138 kr. pr. person.
  • Øl/vand + kildevand + snackboks: 128 kr. pr. person.

Snackboksen indeholder:

Saltet mundgodt i form af nødder, friterede rodfrugter, oliven, skåret ost og lidt hjemmelavet knækbrød. Alt pakket ned i en lille bæredygtig engangspakke med serviet og et lille spisespyd som gaffel:

Der er gratis isvand og kaffe/the til arrangementet.

Tilmelding til: sandbjerg@sandbjerg.dk med angivelse af evt. tilkøb inden fredag den 28. oktober, kl. 12.00.

Sandbjerg Gods afholder i samarbejde med Sønderborg Folkeuniversitet en række udvalgte offentlige foredrag i Naturvidenskab fra Aarhus Universitet. Med foredragsserien kan du komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab.